diumenge, 15 de gener del 2017

REPRODUCCIÓ DE PLANTES AMB ESQUEIXOS DE TIJA. PLANTES SEMILLENYOSES O LLENYOSES (PART 2)


Dins d'aquest grup (semillenyones o llenyoses) diferenciem dues categories: els caducs sense fulla que s'aconsella fer-los a l'hivern quan han perdut la fulla i els perennes que es faran a la tardor.

Quan anem a fer un esqueix de tija llenyosa agafarem una tija d'un any i es tallarà en trossos d'uns 15 o 20 cm de llarg, li llevarem totes les fulles i brots, per evitar la possible deshidratació, procurant que tinga més de tres nusos a l'esqueix per garantir al màxim l'èxit de la reproducció.

Esqueixos tijes llenyoses


El material per tallar ha d'estar ben esmolat per fer un tall net. Es farà un tall inclinat a la part superior i recte a la inferior, açò, ens indicarà quina és la posició en què s'ha de plantar l'esqueix al substrat (perquè no té fulles ipot donar lloc a confusió.

Explica com s'ha de fer el tall

El procés d'arrelament és més lent que en el cas d'esqueixos de tija herbàcia.

Es planten els esqueixos al substrat preparat, pot ser en safates, macetes o al lloc definitiu. Les arrels es desenvoluparan a partir dels nusos enterrats i els brots ho faran a partir dels que queden exposats a l'aire.

Èpoques:

Els esqueixos de tija llenyosa es faran a la tardor amb els perennifolis i en el cas dels caducifolis a l'hivern que és quan no tenen fulles.

Es poden plantar directament o  guardar-los i embolicats en plàstic a la nevera o en un lloc fresc (amb 4 °C i que tinga humitat) per plantar-los després a principis de primavera.

Els esqueixos semillenyosos es faran a principi de tardor.

Condicions:

En esqueixos llenyosos és millor utilitzar hormones d'arrelament; s'aplicaran mullant la base de l'esqueix (uns 2-3 cm). Els esqueixos semi-llenyosos arrelen sense problemes i no és imprescindible fer servir hormones d'arrelament.

Hormona d'arrelament a la part de baix de l'esqueix

Exemples d'arbustos que es multipliquen per esqueixos llenyosos i semillenyosos: Arbre de Júpiter (Lagerstroemia indica), Bola de neu (Viburnum opulus), Deutzia (Deutzia spp.), Xeringuilla (Philadelphus coronarius), Forsitia (Forsithya spp.), Glicina (Wisteria sinensis), Hibisc (Hibiscus siryacus), Roser (Rosa spp.), Codonyer del Japó (Chaenomeles japonica).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada